Επικοινωνία
Κωνσταντία Ε. Κωστή
Μιχαήλ Ψελλού & Βεργίνας
Πυλαιώτικα
info@kostikonstantia.gr

Τηλ: 2310 329631
Fax: 2310 329631

Η «Κατάθλιψη» των Χριστουγέννων

του Αχιλλέα Β. Θεολογίδη

Σύμφωνα με το Διαγνωστικό Στατιστικό Εγχειρίδιο των Ψυχικών Διαταραχών της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας τα συμπτώματα της καταθλιπτικής νόσου σχετίζονται με την απώλεια του ενδιαφέροντος για τη ζωή και τις χαρές της, τα συναισθήματα της απελπισίας, της ανημπόριας, της απόγνωσης, διαταραχές στην πρόσληψη τροφής (μείωση, αύξηση βάρους ή άρνηση λήψης τροφής), διαταραχές του ύπνου (αϋπνία, υπερυπνία, πολύ πρώιμη πρωινή αφύπνιση), απάθεια και έλλειψη ενέργειας, άγχος, σωματικά ενοχλήματα, απώλεια της λίμπιντο, επίμονες αρνητικές – απαξιωτικές σκέψεις, αυτοκτονικό ιδεασμό, αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, εκνευρισμό χωρίς προφανή λόγο, αίσθημα μοναξιάς, έλλειψη συγκέντρωσης, αίσθηση πως τα μέλη του σώματος είναι βαριά, χειρότερη διάθεση το πρωί*. Και όλα αυτά υπό ένα συνεχές και επαναλαμβανόμενο μοτίβο.

Η έκφραση της συγκεκριμένης νόσου (αντιδραστική, διπολική, επιλόχεια, με μελαγχολικά,  άτυπα ή ψυχωτικά στοιχεία) και η αιτιολογία της διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο και σχετίζονται κυρίως με βιολογικούς, συναισθηματικούς, κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς και φυσικούς παράγοντες. 

Τα Χριστούγεννα και γενικότερα οι εορτές αποτελούν μια περίοδο όπου πολλοί άνθρωποι περιμένουν καρτερικά, καθώς δύναται να αποτελέσει μια ευκαιρία για ξεκούραση, ψυχαγωγία, συνάντηση με αγαπημένα πρόσωπα και ξένοιαστες οικογενειακές στιγμές. Για πολλούς όμως, οι μέρες αυτές δεν είναι παρά ένα δυσβάστακτο φορτίο, το οποίο ανυπομονούν να πετάξουν με κάθε τρόπο από πάνω τους, κυρίως για λόγους που αφορούν τη διάθεσή τους.
 
Τέτοιες μέρες κατακλύζουν το διαδίκτυο πολλά άρθρα σχετικά με την περίφημη «Κατάθλιψη» των Χριστουγέννων, η οποία κάνει την εμφάνισή της πριν και κατά την περίοδο των εορτών. Περί τίνος όμως πρόκειται; Ο όρος αυτός έχει μάλλον καταχρηστική σημασία, καθώς δεν υφίσταται επίσημα ως κλινική οντότητα και δε σχετίζεται τουλάχιστον στην ένταση των συμπτωμάτων της με όσα προαναφέρθηκαν σχετικά με την κατάθλιψη. Αυτό που συνήθως αποκαλούμε «Κατάθλιψη» συνδεδεμένη με τα Χριστούγεννα δεν είναι παρά μια κατατονική – δυσθυμική διάθεση, καθώς τα πράγματα στη ζωή μας δε βαίνουν όπως τα επιθυμούμε. 

Ο καθένας μπορεί να βιώσει μια δύσκολη αποτελματωμένη κατάσταση στη ζωή του σχετικά με τη διακοπή μιας σχέσης, ενός οικονομικού ή επαγγελματικού ζητήματος, ενός προβλήματος υγείας δικού του ή κάποιου προσφιλούς του προσώπου, μιας φυσικής απώλειας, όπου ο συναισθηματικός αντίκτυπος μπορεί να ενταθεί την περίοδο των εορτών. Η διαρκής ευτυχία, όμως, δε συνάδει με την ανθρώπινη ύπαρξη και η άσχημη διάθεση σχετίζεται ως επί το πλείστον με τη στιγμή, ούσα κάτι απολύτως φυσιολογικό στα πλαίσια της ζωής μας, χωρίς να αποκλείεται η ευκαιρία να βιώσουμε χαρά και ευχαρίστηση από μικρές καθημερινές απολαύσεις, κάτι που δε συμβαίνει στην κατάθλιψη ως κλινική νόσο.

Αυτό που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής την περίοδο των εορτών είναι δύο συναισθήματα που σχετίζονται με την κατατονική διάθεση. Αυτό του θυμού και εκείνο της ενοχής, τα οποία δεν είναι πάντοτε εμφανή κατά την περίοδο της θλίψης. 

Η θλιμμένη διάθεση συχνά είναι απόρροια θυμού προς τον ίδιο μας τον εαυτό, αφού η αδυναμία επίτευξης των στόχων μας και η ματαίωση, που ακολουθεί, προκαλούν θλίψη και πόνο και μας οδηγούν σε μια αυτοτιμωρητική διάθεση με τη μορφή μελαγχολίας, όταν αποτύχουμε στις αυτοδικαιωτικές μας επιδιώξεις. Εκεί ακριβώς γεννιέται και η ενοχή, κυρίως η ενοχή μας να αισθανθούμε χαρούμενοι, ως παρεπόμενο του θυμού προς τον εαυτό μας και τους άλλους, κλιμακώνοντάς τον, καθότι επιθυμούμε τη συνέχιση της τιμωρίας μας μέσα από τη θλίψη, αφού κυριαρχεί η πεποίθηση πως δε δικαιούμαστε τη χαρά στη ζωή μας, ζητώντας ασυνείδητα την ύπαρξη κάποιας φυσικής παρουσίας προκειμένου να μας γλιτώσει από την ανημπόρια μας. Όσο αυτή η παρουσία καθίσταται απούσα τόσο γιγαντώνονται τα δύο αυτά συναισθήματα, οδηγώντας σε ένα φαύλο κύκλο θυμού και ενοχής με αποτέλεσμα τη συνέχιση της μελαγχολίας μας. 

Στείρες συμβουλές με γνώμονα την καταναλωτική εγωκεντρική ευμάρεια του σύγχρονου δυτικού τρόπου σκέψης για το τι μπορεί να κάνει ο καθένας φαίνεται να μην έχουν ιδιαίτερο υπαρξιακό αντίκρισμα. Σε οποιαδήποτε προσπάθεια θεραπευτικής αντιμετώπισης χρειάζεται η ανάληψη της ευθύνης του καθενός ξεχωριστά και η συνειδητή παραίτησή μας από τα πιθανά οφέλη που απολαμβάνουμε από τη θλίψη μας. Η συνειδητοποίηση των συναισθημάτων μας αποτελεί σίγουρα το μισό δρόμο που έχουμε να βαδίσουμε.  Χρειάζεται ένας ευχαριστιακός τρόπος ζωής, γνήσιος, αληθινός, αισιόδοξος, σε κοινωνία με τους άλλους προκειμένου να αναζητήσουμε και να βρούμε το ανθρώπινο είναι μας με θάρρος, αλήθεια, ωραιότητα, καλοσύνη και συμπόνια.

Ο ευχαριστιακός – αισιόδοξος τρόπος ζωής βλέπει το μαύρο ως μαύρο και όχι ως κάτι άλλο…!

Ευλογημένα τα Χριστού-γεννα…!

* Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, όσα συμπτώματα παρατίθενται στο κείμενο σχετικά με την κατάθλιψη δεν υποκαθιστούν την κλινική διάγνωση από κάποιον ειδικό.

Αχιλλέας Β. Θεολογίδης
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής
Χαλκέων 16 & Εγνατίας 70
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310 236 236


Σχετικά προϊόντα

Menovital

-30%
 Menovital
Το Menovital της HealthAid...
21,47 €

Theanine & lemon balm complex

-20%
Theanine & lemon balm complex
(με Παντοθενικό οξύ που συμβάλλει...
26,78 €

TRANQUIL - Natural tranquillizer

-30%
 TRANQUIL - Natural tranquillizer
Ο ύπνος είναι ο φυσικός τρόπος...
12,25 €

Quiet Life 100tabs

-30%
Quiet Life 100tabs
Ανακούφιση από το άγχος και...
12,08 €

5-HTP 100mg

-20%
5-HTP 100mg
Φυσικό Εκχύλισμα του φυτού...
31,47 €

Di-Stress

-30%
 Di-Stress
Το Di-Stress της HealthAid...
11,43 €

Λάδι μασάζ με άρνικα

-20%
Λάδι μασάζ με άρνικα
Ενδυναμώνει και θερμαίνει....
12,40 €

Mineral 89 Καθημερινό Booster Ενυδάτωσης

-30%
Mineral 89 Καθημερινό Booster Ενυδάτωσης
Περιγραφή Ο μοναδικό συνδυασμός...
15,40 €

Energy Now

-40%
Energy Now
Φυσικό, τονωτικό συμπλήρωμα...
9,52 €

BRAINVIT Phosphatidyl serine - CoQ10 - Vitamins - Aminoacids

-30%
 BRAINVIT Phosphatidyl serine - CoQ10 - Vitamins - Aminoacids
Το BRAIN VIT της Health Aid...
24,41 €

Hydroxy TryptoPhan 5-HTP Υδροξυτρυπτοφάνη 50mg

-30%
Hydroxy TryptoPhan 5-HTP 

Υδροξυτρυπτοφάνη 50mg
Η 5-HTP της HealthAid είναι...
20,82 €

Quiet Life 50tabs

-30%
Quiet Life 50tabs
Ανακούφιση από το άγχος και...
7,88 €
Περιοχή Μελών
Εισάγετε τα στοιχεία σας για να συνδεθείτε. (προαιρετικό) Είσοδος
Καλάθι Αγορών
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι αγορών.
9/5/2017

Έλλειψη άσκησης και νόσος Alzheimer

Σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό...
22/11/2016

Ορμόνη της άσκησης «καίει» το λίπος

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό American...
26/10/2016

Χαμηλά επίπεδα σεληνίου πιθανώς να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό American...

Η «Κατάθλιψη» των Χριστουγέννων

του Αχιλλέα Β. Θεολογίδη Σύμφωνα με το Διαγνωστικό Στατιστικό...

10 tips κατά της αϋπνίας

Αντιμετωπίζετε προβλήματα αϋπνίας; Δείτε 10 απλές λύσεις για καλό και χαλαρωτικό...

Πονάει ο λαιμός μου: Τι να κάνω;

Τι μπορούμε να κάνουμε όταν πονάει ο λαιμός μας; Η απάντηση είναι πιο απλή από αυτό...
Λίστα Επικοινωνίας
Συμπληρώστε το email σας ώστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με νέες προσφορές!